Serwer LAN znajomy nie może dołączyć.

Ogólnie sytuacja wygląda tak, że znajomy widzi serwer, ale nie może do niego dołączyć, taki komunikat widzi kiedy chce dołączyć:
Nie restart launchera nie pomoga

Ja jak i on mamy minecrafta z Crystal launcher to jeszcze dodam

Zrobliśmy na odwrót, widzę jego serwer ale nadal ten sam błąd wyskakuje

ustaw online-mode na false i enforce-secure-profile na false w server.properties

Jak to mam na LAN zrobić?

a dobra, myślałem że postawiliście sobie serwer

jaką masz wersję MC?

1.21.7, właśnie jakby to był postawiony serwer to wiem co mam zrobić żeby działało, ale pierwszy raz na LAN próbowałem

No nic jak się nie znajdzie rozwiązanie to wynajmę sobie serwer w okolicach 10zł to nie jest majątek

możesz też po prostu uruchomić serwer na komputerze i do niego dołączyć lokalnie

jak się widzicie przez LAN, to postawienie serwera to prawie to samo jakbyś zrobił “Open to LAN”

To już chyba dla mnie czary, bo to trzeba się w ten port forwarding bawić jak się nie mylę?

jak jesteście w tej samej sieci LAN to nie

Znaczy wiesz, bardziej chodzi o to że używamy Radmin

no to technicznie jesteście xd

No techniczne tak

Jakbyś mógł wytłumaczyć jak dla debila jak to się robi dzisiaj spróbuję w ten sposób

Albo jakiś poradnik podesłać

1. Pobierz Javę 21 https://download.oracle.com/java/21/latest/jdk-21_windows-x64_bin.exe i ją zainstaluj
  2. Pobierz plik serwera https://piston-data.mojang.com/v1/objects/05e4b48fbc01f0385adb74bcff9751d34552486c/server.jar
  3. Zrób osobny folder (np. na pulpicie) dla serwera, przenieś pobrany plik server.jar do niego
  4. Uruchom server.jar, poczekaj aż zostaną utworzone pliki server.properties i eula.txt
  5. Otwórz eula.txt w notatniku i zmień eula na true, zapisz, zamknij
  6. Otwórz server.properties w notatniku i zmień online-mode na false i enforce-secure-profile na false
  7. Jeszcze raz uruchom server.jar, powinno się otworzyć okienko GUI serwera (może też wyskoczyć okno z zapytaniem, czy zezwolić aplikacji na dostęp do sieci lokalnej, musisz zezwolić)
    Gotowe, serwer powinien być dostępny na :25565

Sprawdzę