Ogólnie sytuacja wygląda tak, że znajomy widzi serwer, ale nie może do niego dołączyć, taki komunikat widzi kiedy chce dołączyć:
Nie restart launchera nie pomoga
Ja jak i on mamy minecrafta z Crystal launcher to jeszcze dodam
Zrobliśmy na odwrót, widzę jego serwer ale nadal ten sam błąd wyskakuje
ustaw online-mode na false i enforce-secure-profile na false w server.properties
Jak to mam na LAN zrobić?
a dobra, myślałem że postawiliście sobie serwer
jaką masz wersję MC?
1.21.7, właśnie jakby to był postawiony serwer to wiem co mam zrobić żeby działało, ale pierwszy raz na LAN próbowałem
No nic jak się nie znajdzie rozwiązanie to wynajmę sobie serwer w okolicach 10zł to nie jest majątek
możesz też po prostu uruchomić serwer na komputerze i do niego dołączyć lokalnie
jak się widzicie przez LAN, to postawienie serwera to prawie to samo jakbyś zrobił “Open to LAN”
To już chyba dla mnie czary, bo to trzeba się w ten port forwarding bawić jak się nie mylę?
jak jesteście w tej samej sieci LAN to nie
Znaczy wiesz, bardziej chodzi o to że używamy Radmin
no to technicznie jesteście xd
No techniczne tak
Jakbyś mógł wytłumaczyć jak dla debila jak to się robi dzisiaj spróbuję w ten sposób
Albo jakiś poradnik podesłać
- Pobierz Javę 21 https://download.oracle.com/java/21/latest/jdk-21_windows-x64_bin.exe i ją zainstaluj
- Pobierz plik serwera https://piston-data.mojang.com/v1/objects/05e4b48fbc01f0385adb74bcff9751d34552486c/server.jar
- Zrób osobny folder (np. na pulpicie) dla serwera, przenieś pobrany plik
server.jardo niego - Uruchom
server.jar, poczekaj aż zostaną utworzone plikiserver.propertiesieula.txt - Otwórz
eula.txtw notatniku i zmieńeulanatrue, zapisz, zamknij - Otwórz
server.propertiesw notatniku i zmieńonline-modenafalseienforce-secure-profilenafalse - Jeszcze raz uruchom
server.jar, powinno się otworzyć okienko GUI serwera (może też wyskoczyć okno z zapytaniem, czy zezwolić aplikacji na dostęp do sieci lokalnej, musisz zezwolić)
Gotowe, serwer powinien być dostępny na :25565
Sprawdzę