Homestead - paczka wczytuje nieprawidłowy sterownik

Link do loga z konsoli launchera:

Rodzaj problemu

Instalacja/uruchomienie paczki CurseForge/Modrinth/innej…

Opis problemu:

Witam,

Chciałbym zgłosić problem z konkretną paczką modów pobieraną z poziomu klienta Crystal Launcher, a mianowicie Homestead.
Samo wybranie paczki i instalacja przechodzą prawidłowo, jednak w momencie uruchomienia, pojawia się jedynie czarne okno, a następnie aplikacja jest terminowana z powodu braku odpowiedzi.
Logi nie uwzględniają dokładnie mojego środowiska:
Pracuje na Garuda Linux czyli distro bazującym na Archu. Środowisko graficzne KDE Plasma - Wayland ze wsteczną kompatybilnością X11.

Na wstępie wspomnę że wykluczyłem problem samego Crystal Launchera - wersja Vanilla oraz inne modpacki (Cobbleverse oraz DeceasedCraft uruchomione z tego samego źródła) działają bez zarzutu bez edycji parametrów uruchamiania.
Problem z uruchomieniem modpacka jest też niezależny od Waylanda - wymuszenie backendu X11 również nie rozwiązuje problemu. Sterowniki są aktualne i to nie od nich zależy problem.

Udało mi się zlokalizować jednak problem, którego bez wsparcia nie będę w stanie naprawić - ponieważ problem jest wyjątkowo powszechny zgodnie z dokumentacją dostępną na stronie producenta:

Cytując: “The CurseForge launcher uses an outdated version of LWJGL (Lightweight Java Game Library), which has compatibility issues with Mesa drivers used by AMD Radeon GPUs on Linux.”

Zweryfikowałem to z proponowanym Launcherem zalecanym przez Twórce - i rzeczywiście modpack działa.
Korzystając z obu instacji zauważyłem, że aplikacja PrismLauncher nie posiada w sobie folderu “libraries” w modpacku, a to w nim chowa się folder lwjgl który jest źródłem problemu. Spróbowałem też wrzucić pliki z Prisma na świeżą nową paczkę - pokazało ekran gry na chwilę i ponownie scrushowało - najpewniej zczytało dane z cache. Wymuszenie danych systemowych za pomocą “-Dorg.lwjgl.system.allocator=system” też nie rozwiązało problemu.

Proszę o wsparcie lub ewentualnie wskazanie obejścia.

Inne załączniki (screenshoty, logi, etc.):