Crystal Launcher nie jest w stanie uruchomić niektórych modyfikacji

Podczas próby uruchomienia customowej paczki modyfikacji na wersji Minecraft 1.2.5, Minecraft crashuje z powodu błędu Javy “URI is not hierarchical” - log w załączeniu. Nie jest to ani problem konkretnego moda, ani paczki modyfikacji, ponieważ na launcherze MultiMC wszystko działa jak powinno - paczka jest dobrze skonfigurowana. Myślę, że problem leży gdzieś w sposobie obsługi wersji Minecrafta przez Crystal Launcher, ponieważ mod powodujący błąd (NotEnoughItems) jest jedynym modem w pliku minecraft.jar (czy w przypadku Crystal Launchera 1.2.5.jar), który zależny jest od pliku (moda) rdzeniowego (CodeChickenCore), który z kolei uruchamiany jest jako modyfikacja loadera (Forge). Wszystkie pozostałe modyfikacje w paczce nie posiadają zależności i wczytywane są albo bezpośrednio z minecraft.jar (1.2.5.jar) albo jako mody loadera (Forge). Bez NotEnoughItems Minecraft uruchamia się bez problemu.

Nie wiem czemu na MultiMC akurat działa a na CL nie, ogólnie to przez bug w kodzie moda - udało mi się zpatchować kod moda i działa teraz na Crystalu:

Jeszcze uwaga: nie wgrywaj NEI z TooManyItems, bo nie są one ze sobą kompatybilne (ten kawałek kodu właśnie próbował usunąć TMI z pliku JAR ale mu to nie wychodziło)

Jeszcze dodatkowa porada: nie musisz wgrywać modów do pliku JAR Minecrafta tak jak kiedyś - w folderze “instances/” powinieneś mieć (jak nie to utwórz) folder “libraries” (nie mylić z “.minecrat/libraries”) - tam możesz kopiować poszczególne pliki jar/zip i gra powinna to wczytać

To sporo ułatwia, wielkie dzięki za tipa
TMI wgrałem w ramach testu czy chociaż jego uda mi się zmusić do działania w zamian za niedziałające NEI, musiałem zapomnieć go usunąć
Niemniej NEI nadal nie działa do końca poprawnie:

1. Stworzyłem całkowicie nową paczkę
  2. Umieściłem w folderze Crystal-Launcher\instances\u.IC2\libraries dwa mody: Forge 3.4.9.171 oraz NotEnoughItems-Client_1.3.0.1-CLPatched, który podesłałeś
  3. Umieściłem w folderze Crystal-Launcher\instances\u.IC2.minecraft\mods mod CodeChickenCore-Client 0.5.5 (dla NEI)
  4. Minecraft się uruchamia - krok do przodu
  5. Przy próbie wczytania świata crash powraca - log w załączeniu (ten sam problem)

widzę, że CodeChickenCore też trzeba spatchować…

w sumie to ten sam dev, więc pewnie ten sam kod

Tak, CodeChickenCore to mod bazowy dla NEI i kilku innych modów
Zastanawiam się też, czy ten sam błąd nie wyskoczy przy pluginach do NEI (NEI_BuildcraftPlugin 1.0.3.6, NEI_IC2Plugin 1.0.3.11, NEI_RailCraftPlugin 1.2.2)

wrzuciłem poprawiony mod do linku wyżej

jak trafią się jeszcze jakieś problematyczne to też mogę połatać, nie jest to trudne, bo mam już gotowe środowisko do dekompilacji/kompilacji modów na 1.2.5

Wielkie dzięki, teraz działa w porządku
Pluginy do IC2 i Buildcrafta działają bez potrzeby patchowania
RailCraft generalnie też działa, ale napotkałem problem podczas wyświetlania receptur dla jednego z urządzeń z moda (rolling machine - RollingMachineRecipeHandler powoduje crash). Nie jest to już wina launchera, ponieważ jak się okazuje na MultiMC problem również występuje, dlatego nie oczekuję wsparcia w tym temacie. Niemniej jeżeli nie jest to duży kłopot byłbym wdzięczny.
Wracając do launchera - wiesz co może powodować brak dźwięku z gry? W najnowszej wersji Minecrafta dźwięk działa, ale w 1.2.5 nie (również Vanilla)
Edit: dźwięk działa z ustawieniem proxy na betacraft.uk, choć teoretycznie powinien działać bez tego
Log3.txt (1.17 KB)