no teraz to launcher zainstalowac xd
<:facepalm:429228588026298369>
win 7
może jeszcze bez sp1 co?
podobno win7 już nie wspierany
no ta
no i co mam z tym zrobic
jak ja nwm jak sie windowsa zmienia na 10 czy innego idk
to moze jeszcze ktos mi pomoze jak windowsa zmienic xd
co to wgl da jak zmienie windowsa
wejdź w appdata i usuń plik .crystalInst
i uruchom instalator jeszcze raz
system operacyjny nie jest tutaj problemem (co nie zmienia faktu, że warto go zaktualizować xd)
Po pierwsze windows 7 zakończył OSTATECZNIE przedłużone już przedłużone (tak, dobrze napisałem, przedłużone się skończyło w 2019, teraz zakończyło się ostatecznie) wsparcie systemu i nie dostanie już więcej łatek zabezpieczających, przez co jesteś bardziej narażony na m.in. ataki hakerskie. Po drugie na yt masz dużo poradników jak zainstalować windowsa 10 (jednakże większość to jest instalowanie systemu na nowo z usunięciem partycji systemowej czyli także skasujesz dane zawarte na partycji - w skrócie na dysku C). Jeśli nie chcesz stracić żadnych danych to najlepiej kupić sobie jakiś nowy dysk (np dysk ssd bo teraz są bardzo tanie) i na nim postawić świeżego windowsa 10 z pomocą windows media creation tool ze strony microsoftu (na yt masz poradniki). Możesz także iść do jakiegoś lokalnego serwisu i powiedzieć, że chcesz na NOWYM dysku (stare zostawić tak jak były) zainstalować system windows 10 i żeby ci go podpięli - jednakże skasują cie za to z 50-100 zł i dolicz kupno dysku.
Innym mankamentem windowsa 10 jest to, że na starszych i słabszych komputerach nie koniecznie idealnie działa (np integry). Wydajność czasami spada w niektórych grach, ale w niektórych może nawet wzrosnąć (chociaż rzadko). Jeśli chodzi o klucz do windowsa… z 7 zadziała na 10, który lepiej dla bezpieczeństwa gdzieś skopiować (np zrobić zdjęcie telefonem klucza - taki ciąg cyfr). Jest szansa, że nie będziesz musiał przepisywać klucza jeszcze raz, bo zczyta ci go z płyty głównej, jednakże jak ja robiłem na 2 lapkach to musiałem ręcznie spisywać kod, bo nie zczytało z płyty głównej. Ale jak chcesz. Jak kupić nawet dysk ssd 512 gb na sata (tylko nie kupuj goodramów) to i tak będziesz mieć już dobrą część pod nowy zestaw, który sobie może kupisz w przyszłości.
Ale się rozpisałem… ciekawe czy to było potrzebne.
dobra dziena za info
dowiedzialem sie wiecej niz ze szkoly lol
co do zczytywania z płyty to zależy od typu kompa, a dokładnie od kanału licencji, jeśli kanał to OEM (gotowce itp.) to wtedy klucz jest zapisywany na twardo na płyte i nie da sie go nawet stamtąd usunąć, system w 99% sam go wykryje
Jak masz Retail to zawsze musisz wpisywać od nowa bo Retail nigdy nie jest zapisywany na płycie
żeby sprawdzić kanał otwórz CMD i wpisz slmgr -dli
To ci wyświetli taki o obrazek
W tym podkreślonym miejscu będziesz mieć typ swojej licencji
A co jest nie tak z goodramami? <:qat:826400863291572294>
często kontrolery padają